DDS.NL Basispakket ADSL Producten Login Helpdesk
Helpdesk Contact Instellingen Aanmelden

 

Afpers e-mail spam.

Er worden regelmatig afpers e-mails verstuurd door spammers, waarbij er gesuggereerd wordt dat je account of computer zogenaamd 'gehacked' is. De spammers zijn daarbij uit op betaling van bitcoin. Trap hier niet in!

Het zogenaamde bewijs voor deze 'hack' is jouw eigen afzender adres in de e-mail (een vervalste from: header) of een oud wachtwoord.

Als je dit soort berichten ontvangt kan je ze gewoon negeren en verwijderen. Deze (vaak grote) afpersing spam-runs zijn bij ons bekend en we waarschuwen hier ook regelmatig voor.

Ons spamfilter zet deze spamberichten doorgaan ook netjes in de SPAMBOX. (als je het spamfilter aan hebt staan) maar er kan er wel eens eentje doorheen vallen. In dat geval kan je het bericht gewoon verwijderen of rapporteren als spam in onze webmail.

Vervalste From: header
Veel klanten raken bezorgd door deze spam, omdat de spammers dezelfde From: als To: header gebruiken. Dit is echter niets nieuws en heeft ook niets met zogenaamd 'hacken' te maken

Het is zeer eenvoudig om email te versturen met een willekeurig of niet bestaand e-mailadres als afzender. Dit is nu eenmaal hoe e-mail in elkaar zit. Vergelijk het Van: adres in een mailtje met een papieren enveloppe, waarop je achterop ook zomaar alles kan zetten wat je wilt als afzender.

Technieken als SPF kunnen helpen tegen e-mail spoofing, maar zijn op dit moment helaas lastig in te zetten voor @dds.nl adressen. Heb je een eigen domeinaam e-mail adres? Zie dan deze pagina over SPF.

Oude wachtwoorden
Soms gebruiken de spamers (oude) wachtwoorden van eerdere grote data-lekken, zoals bijvoorbeeld van yahoo, linkedin, etc.

Op de website https://haveibeenpwned.com/ kan je zien of jouw e-mail adres voorkomt op de lijsten van spammers.

Rapporteren van dit soort berichten
Wij zijn bij dit soort spamruns doorgaans snel op de hoogte, je hoeft die berichten dus niet bij ons te rapporteren..

Rapporteren bij de Fraude helpdesk kan echter wel. Zie ook hun eerdere berichtgeving over dit soort spam.


Afbeelding: voorbeeld van een afpers mail.

 

Alle prijzen inclusief 21% btw, algemene voorwaarden, contact, rechten DDS©