Burger en bestuur
Onderdeel van de vele ambities van DDS is om het nieuwe medium internet te gebruiken om burger en bestuur dichter bij elkaar te brengen. De Digitale Stad ontsluit in 1994 informatiebestanden van de gemeente Amsterdam en maakt deze via internet doorzoekbaar. Het stadhuis wordt verbonden met DDS en internet. Discussies in het kader van lokale verkiezingen worden wel gevoerd in DDS fora maar politici houden zich in 1994 nog afwezig.
Daarna volgen vele projecten waarvan ik er slechts enkele noem. In 1995 zorgt DDS voor de begeleiding en moderatie van online discussies met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Informatie over eerste en tweede kamer wordt dat jaar door DDS ontsloten via het 'Loket Parlement' in samenwerking met het Parlementair Documentatie Centrum (PDC). In 1996 opent DDS het 'Europaplein' in samenwerking met diverse partners.
In 1998 is het grootste en meest spraakmakende project van DDS het 'Verkiezingsplein' geweest. Voor elke gemeente in Nederland is een website gemaakt, waarin lokale partijen en afdelingen van landelijke partijen informatie over de partij, de kandidaten en de standpunten konden aanbieden. In totaal hebben 486 afdelingen van landelijke partijen en lokale partijen hun informatie - zoals verkiezingsprogramma's - op de site geplaatst. Met name 'lokale issues' zoals het Amsterdamse parkeerbeleid, het Rijn ziekenhuis in Alphen a/d Rijn en de UCP busbaan in Utrecht leidden tot levendige discussies.
DDS werkt rondom de landelijke verkiezingen in 1998 samen met ondermeer het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Zij komen met het initiatief 'stemwijzer'. Contacten tussen DDS en IPP leiden tot kennisuitwisseling rondom het elektronisch debatteren en de politieke en bestuurlijke mogelijkheden van het internet. In de jaren daarop zal het (gesubsidieerde) IPP vooral de maatschappelijke en ideële aspecten doorontwikkelen als organisatieactiviteit terwijl DDS aan overheidsorganisaties professionele diensten levert. Zo wordt door DDS het elektronisch spreekuur van minister van Boxtel begeleid en gefaciliteerd waarbij een combinatie van middelen worden ingezet zoals chat en livevideo.
Inzet van het internet door politiek en bestuur is thans algemeen geaccepteerd. Naast overheidssites zijn er diverse gespecialiseerde sites rondom deze thematiek. Of de kloof tussen burgers en politiek er kleiner van wordt is vooral aan de burgers. DDS is zelf geen politieke organisatie.