DDS.NL Basispakket ADSL Producten Login Helpdesk
Helpdesk Contact Instellingen Aanmelden

 

Mailen vanuit de shell

DDS geeft nog steeds de mogelijkheid om te e-mailen vanuit een 'shell' tekst interface. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld een langzame verbinding hebt. Vooral systeem beheerders en mensen die gewend zijn te werken met linux/unix zal dit aanspreken. Zie voor meer informatie over de shell server de helpdesk pagina onder 'Extra / Overige diensten'

Verbinden met de shell server
Je kunt tot de shell server toegang krijgen met een z.g. ssh programma. Bijvoorbeeld het gratis programma PUTTY voor Windows of MacSSH voor de Mac (os9), of Cyberduck voor MacOS-X Als je het programma start (fig. 1) , moet je eerst een verbinding opzetten.

(1)

Als server vul je in shell.dds.nl en bij protocol kies je voor 'ssh' Klik vervolgens op 'Open' daarna moet je (eenmalig) de publieke sleutel van onze server accepteren en opslaan. Als de verbinding tot stand is gekomen kun je inloggen met je DDS gebruikersnaam (zonder @dds.nl erachter!) en je wachtwoord.

In menu dat je vervolgens krijgt (fig. 2), kun je kiezen tussen 2 e-mail programma's

(2)

Met de pijl omhoog en omlaag kun je navigeren in het menu om een item te kiezen druk je de enter toets in. de 2 mail programma's op de shell zijn pine en mutt. Pine (fig. 3) is het gemakkelijkste programma om te gebruiken.

(3)

Onderin het scherm staan de verschillende commando's die je kunt uitvoeren door de corresponderende letter in te toetsen. bijvoorbeeld: De toets C om een nieuw bericht maken of de toets Q om het pine af te sluiten. Hulp met het gebruik van pine kun je krijgen door de toets ? in te drukken. Ook kun je weer met de pijl omhoog en omlaag toetsen navigeren tussen de verschillende items. (enter is kiezen)

Op het eerste gezicht lijkt pine nogal Spartaans en simpel, maar als je wat dieper in het programma duikt, zul je zien dat de mogelijkheden enorm zijn. Denk hierbij aan meerdere identiteiten en accounts, mail filtering, etc etc.

Noot: Pine werkt tegenwoordig standaard met de DDS imap server via een globale configuratie file. Mocht je nog problemen met pine hebben (bijv. timeouts van de imap server e.d.) verwijder dan met de bash shell het bestand .pinerc uit je hoem directory. (rm .pinerc)

 

Alle prijzen inclusief 21% btw, algemene voorwaarden, contact, rechten DDS©