DDS.NL Basispakket ADSL Producten Login Helpdesk
Helpdesk Contact Instellingen Aanmelden

 

IMAP gebruiken

De meeste mensen gebruiken het pop3 protocol om hun e-mail te downloaden naar hun computer. Er is echter een goed alternatief beschikbaar met vele voordelen; IMAP (Internet Message Acces Protocol)

In tegenstelling tot pop3 lees je met imap direct je mail vanaf de mail server van je provider. Je hoeft dan ook niet al je mail eerst geheel te downloaden voordat je kunt gaan lezen. Je kunt eerst alleen de headers bekijken, en daarna beslissen welke berichten je wilt lezen/downloaden. Het grootste voordeel van imap is wel dat al je mail op een centrale plek staat opgeslagen, en dat je er dan ook overal vandaan bij kan.

Als je het IMAP protocol gebruikt voor mail in plaats van POP3 (server: imap.dds.nl) , blijft je mail dus ook op onze server staan. Je ziet bij het gebruik van imap dus ook de mappen uit je webmail terug in je mail programma, zoals bijvoorbeeld je SPAMBOX.


(1) Voorbeeld: je spambox opruimen met outlook via IMAP

Voorbeeld: Imap in Outlook Express configureren
Als je gebruik wilt maken van het IMAP in outlook, kan je in de nieuwe account wizard bij de stap e-mailservernamen (fig. 2) imap selecteren uit het bovenste menu. Als inkomende mail server geef je imap.dds.nl op.

(2)

Als je de wizard voltooid hebt, vraagt outlook of je de mappen lijst van de server wilt downloaden. Kies ja. In het mappenscherm (fig. 3) dat je dan krijgt, zie je alle imap mappen die ook in je DDS webmail ziet. Door te dubbelklikken op een mapnaam, komt er een icoontje voor te staan, en zie je de map straks terug in je outlook mappenboom.

(3)

Als je imap gebruikt, zijn er een aantal verschilen met manier van werken via pop3. Als je een bericht verwijdert, word het bericht niet meteen weggegooid, maar eerst gemarkeerd voor verwijdering. Je kan mail echt verwijderen door de optie Bewerken > Berichten permanent verwijderen (Purge messages) te kiezen. Als je dit lastig vindt, kan je ook onder menu Extra > opties > Tabblad 'onderhoud' de optie 'Verwijderde berichten permanent verwijderen bij verlaten van imap mappen' aanzetten. Dan worden de gemarkeerde berichten automatisch verwijderd.

Imap in andere mail programma's
De meeste moderne e-mail programma's ondersteunen imap eudora Thunderbird, Mac-mail, etc etc. Bij de configuratie van deze programma's geef je als inkomende mail server altijd imap.dds.nl op. Als je ergens de mailbox locatie moet opgeven, laat je dit leeg. Want onze mailserver vertelt het e-mail programma meestal automatisch waar de diverse mappen te vinden zijn.

 

Alle prijzen inclusief 21% btw, algemene voorwaarden, contact, rechten DDS©